Rodins skulptur «Mannen med Nøkkelen» er på plass igjen

Daniella van Dijk-Wennberg (Kulturetaten) holder tale under avdukingen av den restaurerte Rodin-skulpturen. I bakgrunnen skimtes en skulptur av Winston Churchill foran Indekshuset på andre siden av veien. Foto: Ingvild Brekke Myklebust / Oslo kommune.

«Mannen med Nøkkelen» (1884-86), en bronseskulptur av den franske kunstneren Auguste Rodin (1840-1917), ble 19. september avduket på nytt på Solli plass i Oslo. Skulpturen ble først reist der i 1902, og har befunnet seg i Vigelandmuseet siden 2015 for restaurering.

Auguste Rodins skulptur «Jean d’Aire», med den norske tittelen «Mannen med nøkkelen» er nå tilbake der den «hører hjemme» – 120 år etter den først ble reist, med taler av blant andre den franske ambassadøren til Norge, Pierre-Mathieu Duhamel, og fagredaktør i Oslo byleksikon, Knut Are Tvedt.

Bronseskulpturen «Mannen med Nøkkelen» av Auguste Rodin er tilbake på sin opprinnelige plassering på Solli plass. Konserveringen ble utført av skulpturkonservator Lily Vikki i samarbeid med Patina v/ Lyndsey Morgan. Foto: Ingvild Brekke Myklebust / Oslo kommune.  

Bronseskulpturen ble tatt ned i 2015 grunnet skader av forurensning. Den ble gjenstand for et forskningsprosjekt i samarbeid med Vigelandmuseet, NTNU og konservator Helena Strandberg. Prosjektet resulterte blant annet i en forskningsartikkel om behandling av utendørs bronseskulpturer gitt ut i 2018 (link: https://www.impopen.com/jsi-abstract/I07_a10). Etter restaurering har den opprinnelige sokkelen som skulpturen står på blitt gravd ned i bakken.

–Det var Rodin sitt ønske at skulpturen skulle plasseres i høyde med publikum, og ikke opphøyet på en sokkel, sier avdelingsdirektør for Oslo kommunes kunstsamling i Kulturetaten, Daniella van Dijk-Wennberg, i en pressemelding.

Montering Kulturbyråd Omar Samy Gamal og kunstdirektør i Kulturetaten Daniella van Diijk Wennberg. Foto: Jørgen Rist Holmen OK.

Skulpturen er en av seks figurer som danner bronsegruppen «Borgerne fra Calais», tilvirket av Rodin i perioden 1884-86. Bronsegruppen ble laget på bestilling av den franske byen Calais i 1880 for å hedre borgerånd, etter Frankrikes tap under den fransk-prøyssiske krigen mellom 1870 og 1871. Samlet er de et monument til minne om seks borgere som i 1347 tilbød seg å ofre livet for å redde innbyggerne i byen under hundreårskrigen mot England. Den norske maleren Frits Thaulow kjøpte skulpturen av Jean d’Aire etter et atelierbesøk hos Rodin som en gave til Oslo, daværende Kristiania.

Skulpturen vender nå tilbake til nyere omgivelser, med et oppgradert parkområde og Petter Stordalens nyåpnede hotell Sommerro House i bygningen som tidligere huset Oslo Lysverker. (oppført i 1931). Utforming av plassen rundt skulpturen er gjort av Kulturetaten i samarbeid med byggherre Aspelin Ramm og deres prosjekteringsteam.

    Stikkord