Oslos kunstnere åpner atelierdørene i helgen!

Hvordan jobber en kunstner? Hva er et atelier? Hvis du ønsker å få kunnskap om og orientere deg på Oslos kunstscene og samtidig få større innsikt i kunstneres arbeidssituasjon, er Oslo Open en unik mulighet.

 

Årets Oslo Open 2022 arrangeres lørdag 23. april og søndag 24. april. Da kan du besøke kunstnere i deres atelierer – over hele Oslo, eventuelt i eget nabolag - mellom kl 12 og 18. Oslo Open tilbyr guidede vandringer og besøk i atelierene på egen hånd. I år er det også mulig å se livestrømmede atelierbesøk på Instagram samt at det er opprettet en pop-up-kafé på Ila Pensjonat.

Juan Andres Milanes i sitt atelier. Foto: Ignat Wiig.

Hva er Oslo Open?
En helg i året inviterer om lag 400 billedkunstnere og kunsthåndverkere i Oslo publikum inn i sine arbeidsrom, steder som vanligvis er lukket. Dette er en helt unik sjanse til å oppleve kunsten på nært hold, der den skapes og ikke minst å få bedre innsyn i kunstneres arbeid og arbeidssituasjon. Daglig leder for Oslo Open er Frida Rusnak.

Etter flere år med pandemi kan kunstnerne endelig åpne dørene igjen. Oslo Open 2021 ble en «pandeminimumsutgave» grunnet covid-19 og i 2020 måtte arrangementet avlyses helt. Med fjorårets satsning på digitale løsninger fant Oslo Open et nytt og bredere publikum - over hele landet. Dette videreføres i år. Oslo Open har årlig rundt 9000 besøkende, er åpent for alle og har gratis inngang. Hele programmet finner du her: https://osloopen.no/nb/kunsthelg.

Stuntreporterne Ragnhild Brochmann og Marthe Elise Stramrud i aksjon. Foto: Jan Kuhr.

 

Live-strømmede ateliebesøk
Som stuntreportere for digitale atelierbesøk stiller kunst- og motehistoriker og spaltist i Morgenbladet, Ragnhild Brochmann, kunstner og tidligere leder for Oslo Open, Marthe Elise Stramrud, kunstformidler Marie Saxeide og daglig leder Christian von Hanno i Atelier.no. De inviterer Oslo Opens følgere på Instagram til å bli med på live-strømmede atelierbesøk. Disse kunstnerne kan oppleves digitalt: Vibeke Tandberg, Gabrielle Paré, Jens Hamran, Anne-Lise Stenseth, Yachi Shian-Yuan Yang, Mette Lorentzen, Anne Ingeborg Biringvad.

Guidet ateliervandring
Det blir arrangert vandreturer der man kan besøke ulike kunstnere sammen med erfarne guider som veivisere. Turene tar mellom 1,5 og 2 timer og foregår i mange ulike deler av Oslo.

Munan Øvrelid har besøk av kunst- og motehistoriker Ragnhild Brochmann og kunstner og tidligere leder av Oslo Open, Marthe Elise Stramrud, i aksjon med opptak av digitale atelierbesøk - under sitt arbeid på Muralverkstedet. Foto: Jan Kuhr.  

Pop-up-kafé på Ila Pensjonat
Nytt av året er pop-up-kaféen på Alexander Kiellands plass, hvor man kan planlegge turen i forkant eller komme innom mellom atelierbesøkene. Ila Pensjonat huser for øvrig 68 atelierer over fem etasjer i tillegg til den tradisjonsrike restaurant Tranen.

Åpningsfest med prisutdeling på Kunstnernes Hus
Fredag 22. april kl 20 arrangeres Oslo Opens åpningsfest på Kunstnernes Hus - der blant annet årets Oslo Opens hederspris vil bli delt ut. Prisen har som formål å hedre en som har gjort en helt spesiell innsats for å fremme kunstnernes arbeidssituasjon.

Satellittprogram
Hvert år arrangerer kunstnerne som er med på Oslo Open et mangfold av ekstra aktiviteter du som publikum kan delta på. Se utstillinger, performances og filmprogram i denne oversikten.

Stikkord