Nasjonalmuseet lanserer bok om Munch

Bestandskatalogen Edvard Munch i Nasjonalmuseet. En samlet oversikt ble lansert på mandag denne uken. Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

– En viktig bok for Nasjonalmuseet, sier direktør Karin Hindsbo.

Mandag 23. mai lanserte Nasjonalmuseet sin andre bok på kort tid, en såkalt bestandskatalog med tittel Edvard Munch i Nasjonalmuseet. Den nye utgivelsen har som anliggende å gi en samlet oversikt over de 57 maleriene og 186 arbeidene på papir av Edvard Munch (1863–1944) i museets samling. Den store og tunge boka, som gis ut på både norsk og engelsk, byr på inngående tekster om samlingen og det historiske samarbeidet mellom Munch og Nasjonalmuseet.

Bred målgruppe
Hindsbo hevdet under lanseringen på Nasjonalmuseets bibliotek at Edvard Munch i Nasjonalmuseet er en viktig bok for museet, både som formidlingsgrunnlag og for forskning i mange år fremover, nasjonalt og internasjonalt. I sin hilsen berømmet Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen museets innsats for å produsere og formidle ny kunnskap om Munchs kunstnerskap. Publikasjonen representerer dermed også et sterkt bånd mellom de to institusjonene, som blant annet samarbeidet under Munch-jubileet i 2013.

Marianne Yvenes er redaktør for kunstfaglige publikasjoner ved Nasjonalmuseet, og redigerte denne publikasjonen sammen med Øystein Ustvedt. Hun sier til Kunstavisen at bokas sammensatte innhold åpner opp for en bred målgruppe.

– Her finnes det både smådetaljer for spesielt interesserte, som grafikk-nerder eller samlere for eksempel, og kunsthistoriske artikler som vil appellere til en god del andre. Samtidig er Munch alltid veldig populær blant turister. Katalogen som vi laget til jubileumsåret 2013 har vi måttet lage på ny i engelsk versjon på grunn av høy etterspørsel, påpeker hun.

Under lanseringen av den aktuelle bestandskatalogen ble det fremhevet at tekstene fungerer som en slags introduksjon til de omfattende oppslagsverkene som følger – oppslagsverk der Munchs grafikk og malerier presenteres i dybden, i to tjukke seksjoner.

Under lanseringen presenterte bidragsyterne sine tekster. F.v: Redaktør Øystein Ustvedt, malerikonservator Thierry Ford, kurator Vibeke Waallann Hansen og seniorkurator Wenche Volle. Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik

FAKTA

Tittel: Edvard Munch i Nasjonalmuseet. En samlet oversikt.
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, 2022
Redaktører: Øystein Ustvedt og Marianne Yvenes.
Bidragsytere: Karin Hindsbo, Nils Messel, Sidsel Helliesen, Gerd Woll, Thierry Ford, Mai Britt Guleng, Øystein Ustvedt, Wenche Volle og Vibeke Waallann Hansen.

Stikkord