Monumentalt verk av Tiril Schrøder til nye Ski stasjon

Både natur og menneskeskapte omgivelser fra Ski og omegn danner hovedelementene i Tiril Schrøders veggarbeid til nye Ski stasjon. Foto: Tiril Schrøder.     

Under den formelle åpningen av nye Ski stasjon torsdag 11. august ble verket «Gjennom landskap» av kunstner Tiril Schrøder endelig avduket, etter flere års forsinkelse.

Tiril Schrøder (f.1969) har laget et nytt offentlig kunstverk til Ski stasjon. Verket «Gjennom landskap» er tre meter høyt og 60 meter langt, og tar form av tegning printet på glassplater med motiver hentet fra Ski og omegn. Schrøder forteller at hun ønsket en stedsforankring i verket, men også en hverdagsforankring.

–Det er et type kunstverk som skal være tilstede i hverdagen til folk, som noe man ser til og fra jobb for eksempel. Jeg mener verket hører mer til som noe dempet i hverdagen til folk enn som en stor festmarkering med veldig mye store gester.

I prosessen har kunstneren både fotografert detaljer fra området og hentet inspirasjon fra arkivbilder og stedets historie og natur. Verket viser blant annet til landbruk, fra hesten fjording, som tradisjonelt ble brukt som arbeidsdyr i området, til traktoren. En stor, flyvende kråke referer til Kråstad, der det ligger en middelalderkirke fra 1150. Andre inspirasjonskilder har vært Henrik Sørensens fremstilling av norsk arbeiderkultur i Oslo rådhus, samt verket «Edens hage» fra 1972 av Arne Lindaas, som en gang prydet veggene i trafikkmaskinen under Y-blokka.

–Det er sannsynligvis forskjellig grad av gjenkjennelse i verket, men alle elementene referer til Ski og omegn. Som landbrukslandskap, for eksempel – det er altfor få traktorer i norsk kunst, ler Schrøder. 

– Det er altfor få traktorer i norsk kunst, mener kunstner Tiril Schrøder, som har laget et 60 meter langt verk til nye Ski stasjon. Inspirasjonen har hun hentet delvis fra områdets landbrukshistorie. Foto: Tiril Schrøder.

Kunstutvalget for prosjektet, ledet av KOROs kunstkonsulent Solveig Aalborg, gjorde en vurdering av hvilke områder på stasjonen som egnet seg for permanent kunst etter at en kunstplan ble ferdigstilt i 2015. Deretter ble fire kunstnere invitert til en lukket konkurranse, og Schrøder fikk oppdraget i 2016. Totalbudsjett for kunsten ved prosjektets start var på NOK 3.500.000,-. På grunn av over to års forsinkelser i byggeprosjektet har kunsten måttet vente, noe som har ført til usikkerheter i forhold til det fastsatte kunstbudsjettet.

–Det har vært tungt å forholde seg til uforutsigbarhetene. For eksempel i forhold til sluttmåling og økte materialpriser. Men nå har vi endelig kommet fram, og jeg er veldig glad for å være ferdig. Både Bane NOR og min samarbeidspartner Fotophono har vært til stor hjelp for å løse problemene som oppstod, sier Schrøder.

Ski stasjon er et delprosjekt i Follobanen, som etter planen skal fullføres i desember 2022.

    Stikkord