Gjør deg klar for Oslos største kulturhelg

På Oslo kulturnatt blir det utstilling Hos Arne med Nicolay Aamodt og kveldsåpent galleri. Fullt program her. Foto: Johanne Nyborg  

Igjen er det tid for høstens mest hektiske kultursammensurium: Oslo kulturnatt, Oslo Art Weekend, ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival og by:Larm – og kanskje enda flere begivenheter som Kunstavisen ikke har fått med seg. Sammen står de fire mønstringene for en uoverkommelig lang liste av kunst- og kulturopplevelser i Oslo fra og med onsdag 14. september.

Oslo Art Weekend: 14.– 18. september
Oslo Art Weekend er dedikert til samtidskunstscenen i Oslo, mer spesifikt byens mange visningssteder. Programmet fylles her med kveldsåpne gallerier, kunstnersamtaler, performance, utstillingsåpninger og guidede turer, og alt er gratis.

Espen Gleditsch: Sacrificial cow, 2022, foto @Espen Gleditsch / BONO 2022.
15. september åpner flere utstillinger i Kunstnerforbundet: av allerede nevnte Espen Gleditsch, og Tútob Mingyúr, Ragnhild Aamås og Elisabeth von Krogh.
NB I forbindelse med Oslo kulturnatt og Oslo Art Weekend holder Kunstnerforbundet kveldsåpent fredag 16. september(åpent til 21.00)

Oslo Art Weekend arrangerer i år 14 guidede kunstvandringer, i tillegg til at de livestreamer gallerirunder på Instagram. På nettsiden deres finner du en utstillingsoversikt, en liste over arrangementer og informasjon om guidede kunstvandringer som finner sted mellom 14.–18. september. Se mer på https://osloartweekend.no/

Oslo Art Weekend er organisert av Oslo Art Guide, som lager en oversikt over Oslos samtidskunstscene og byens mange gallerier, museer, institusjoner og kunstnerdrevne visningsrom.

Oslo kulturnatt: fredag 16. september
Oslo kulturnatt er en årlig endagsfestival, som finner sted hvert år i uke 37. I år er over 200 store og små aktører involvert og bidrar med gratis kulturtilbud. Det enorme programmet er delt opp i kategoriene film og teater, arkitektur og design, historie og museum, musikk og dans, og kunst og litteratur.

Denne dagen er det, blant annet, åpent hus på MUNCH og Nasjonalmuseet, og likedan for en rekke andre bygg: rådhuset, moskéer og skolebygg. I tillegg bugner det over av varierte tilbud, både innendørs og utendørs, morgen, dag og kveld. Ta en titt på programmet og lag din egen løype på https://oslokulturnatt.no/ eller besøk Kulturnatt-torget på Jernbanetorget for informasjon på selve dagen.

Oslo kulturnatt arrangeres av Kulturetaten, Oslo kommune i samarbeid med byens kultur-institusjoner, organisasjoner, kunstnere, artister og næringsliv.

ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival: 15.–24. september

Under fjorårets Ultimafestival fikk publikum flyte på vann i egne plastbobler i Marianne Strangers audiovisuelle verk «Vannverk» (2021). Foto: Ultima Oslo.

Ultimafestivalen er en festival for samtidsmusikk som har vært arrangert i Oslo siden 1991. Med tittelen «Freedom is Around the Corner» ønsker de i år å rette oppmerksomheten mot rollen kultur og musikk spiller i våre liv, særlig med tanke på måten koronapandemien og krigen i Ukraina truer friheten.

Programmet strekker seg over ti dager (15.–24. september) og består av over 60 arrangementer, med alt fra konserter, danseforestillinger, teater, og kunstutstillinger, til aktiviteter for barn og unge, panelsamtaler og podkaster. Her er noen av arrangementene gratis, mens andre ikke. Les deg opp på programmet og mer her: https://www.ultima.no/nb/

Ultimafestivalen er en stiftelse med 18 sentrale profesjonelle kulturinstitusjoner og organisasjoner som medlemmer.

By:Larm: 15.–17. september
By:Larm er en musikkfestival for både signerte og usignerte musikere i alle sjangre, som finner sted i Oslo i år for 25. gang. I tillegg til totalt 170 konserter, arrangeres en konferanse på dagtid med blant annet presentasjoner, foredrag og prisutdelinger. Forøvrig har By:Larm produsert en egen podcast, «Backstage», som gir et innblikk bak kulissene i musikkbransjen.

Festivalens mål er å virke som en plattform for nordiske og internasjonale musikkindustrier, fra artister og låtskrivere til live-sektor, management og plateselskaper. Festivalen er ikke gratis, men har ulike typer priser som gjør det enklere for folk flest å delta. Program og info finner du på https://bylarm.no/

By:Larm har siden 2008 blitt arrangert i Oslo, og administrasjonen holder til i Maridalsveien.

Stikkord