Årets vinnere av Oslo bys kulturpris og kunstnerpriser

F.v. ordfører Marianne Borgen, Liz Ramsey (Blank Space Oslo), Erlend Mogård-Larsen og Siril Bull Henstein (Salt), Eva Lie, Christopher Nielsen, Wenche Viktorsdatter Paulsen og Hilde Brinchmann (Tigerstadsteatret), Frank Isachsen og Anastasia Isachsen (Fjord Oslo) og leder av kultur- og utdanningsutvalget Eivor Evenrud. Foto: Sturlason/Oslo kommune.

Christopher Nielsen er blant seks mottakere som ble hedret under høytidelig prisutdeling på Rådhuset tirsdag. 

Det har vært en aktiv vår for prisutdelinger i hovedstaden, og Kunstavisen har allerede dekket flere av de gledelige begivenhetene. Tirsdag 3. mai var det Oslo kommune sin tur. Under en høytidelig lunsj på Rådhuset ble vinneren av Oslo bys kulturpris og de fem vinnerne av Oslo bys kunstnerpriser for 2021 presentert.

Prisene ble delt ut av ordfører Marianne Borgen og leder av kultur- og utdanningsutvalget, Eivor Evenrud, iført bunad. Det var derfor ekstra passende at den første kunstnerprisen ble tildelt klesdesigner Eva Lie, som står bak flere fantasistakker, deriblant Jubileumsdrakten for Oslo – drakten som Borgen hadde på seg for anledningen. Den ble designet i anledning Oslos tusenårsjubileum i 2000. Drakten kombinerer tradisjonshåndverk med et mer urbant uttrykk og er spekket av symbolikk spesifikk for byen. 

Omstillingsevne og byutvikling
Flere ble hedret for å holde høy aktivitet under korona-nedstenginger. Tigerstadsteatret ble blant annet berømmet for sin oppsøkende teaterscene «Tigerbussen», som fikk nærmere 100 forestillinger ut dit barn og unge bor. Kunstnerkollektivet Blank Space Oslo fikk skryt for sin omstilling til digitale arrangementer under pandemien. Lyskunstfestivalen Fjord Oslo og kulturarenaen Salt fikk heder for sin rolle i bybildet, som to kulturtilbud langs havnepromenaden. Fjord Oslo for å bringe nyskapende verk fra internasjonale kunstnere til byen med gratis, utendørs utstillinger siden 2019. Salt for sin særegne ramme for kultur, skapt med inspirasjon fra tradisjonelle «hesjer», pyramidelignende konstruksjoner som er å finne langs kysten i Norge.

Eva Lie mottok Oslo bys kunstnerpris for 2021. Ordfører Marianne Borgen. F.v. leder for kultur- og utdanningsutvalget Eivor Evenrud, Eva Lie og ordfører Marianne Borgen som har på Jubileumsdrakten for Oslo designet av Lie. Foto: Sturlason/Oslo kommune.

I statuttene heter det at kunstnerprisene tildeles årlig fire-fem mottakere som «har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv». Vinnerne mottar et diplom og 75.000 kroner hver. Siden 1978 har disse blitt delt ut samtidig som den større kulturprisen på 150.000 kroner, som har blitt delt ut siden 1966. Oslos befolkning kan selv nominere kandidater til bystyrets kultur- og utdanningsutvalg, der de folkevalgte også kan foreslå andre kandidater. En innstilling sendes deretter til forretningsutvalget, som vedtar vinnerne. 

Hyller rølpen
Multikunstner Christoffer Nielsen mottok Oslo bys kulturpris «for sitt langvarige og omfattende virke som tegneserieskaper, dramatiker, forfatter, animatør og konseptualist.» Nielsen debuterte som tegneserieskaper i undergrunnstidsskriftet Gateavisa i 1980, og han skapte det visuelle imaget til Jokke & Valentinerne, bandet med broren Joachim «Jokke» Nielsen i fronten. Han har blant annet stilt ut sin kunst på Høstutstillingen og Henie Onstad Kunstsenter, og hans kreative virksomhet har vokst til å omfatte teater, film og konsepter som Misfornøyelsesbaren. Men uansett uttrykksform, er misantropen alltid tilstede og skildrer undergrunnskulturen. I takketalen bemerket Nielsen at han er den første tegneserieskaperen til å vinne denne prisen, til tross for et rikt tegneserieliv i byen. 

– Christopher Nielsen har satt dype spor etter seg i Oslos kulturliv gjennom mange år. Han har utmerket seg som en stemme for de mest utsatte i samfunnet vårt gjennom et stort mangfold av kulturformer og uttrykk, sa Borgen til publikum på Rådhuset.

Christopher Nielsen fikk stående applaus da han tok imot Oslo bys kulturpris for 2021. Foto: Sturlason/Oslo kommune.

    Stikkord