Sandra Mujingas tildeles Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2021

Sandra Mujingas sitt verk Pervasive Light, 2021, tre-kanals videoinstallasjon med lyd på 55” flatskjermer montert vertikalt på gaming-rack og video på 16 minutter i asynkrone sløyfer © Sandra Mujingas. Foto: Øystein Thorvaldsen

Sandefjord Kunstforening håper kunstprisen vil være et viktig springbrett for unge kunstnere. Prisen deles ut annethvert år, og dette er femte gang prisen deles ut.

Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2021 ble tildelt Sandra Mujinga (f. 1989) for installasjonen Pervasive Light. Prisen på 200 000 kroner ble delt ut forrige fredag - 30. april - i Sandefjord Kunstforenings lokaler og inkluderer også en separatutstilling samme sted i 2022.

I juryens uttalelse beskrives aspekter ved Mujingas´ verk, som gjorde henne til årets verdige vinner:

Sandra Mujingas verk «Pervasive Light» er sterkt både estetisk og tematisk. Det møter oss i lydform allerede i galleriets hovedsal, og trekker oss innover i installasjonens to rom. «Pervasive Light» springer ut av et tydelig artikulert, komplekst og sanselig kunstnerisk univers som beveger seg originalt, fritt og uanstrengt mellom en rekke teknikker og formater. Mujinga behandler høyaktuelle temaer tilknyttet synlighet, representasjon og makt poetisk, effektivt og generøst. «Pervasive Light» er mektig, gripende og vakkert. Det fremstår som et vesentlig verk i et imponerende og viktig kunstnerskap som uten tvil er i ferd med å sette agenda både nasjonalt og internasjonalt.

Portrettbilde av årets vinner av Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2021, Sandra Mujinga, i hennes atelier. Foto: Sjur Einen Sævik.

I juryens uttalelse understrekes det at Mujinga har tatt i bruk en rekke forskjellige teknikker og formater, og at hun beveger seg originalt, fritt og uanstrengt mellom disse.

Mujinga benytter dyphavsskapninger og deres evne til å skape eget lys i mørket som politisk og poetisk metafor for spørsmål tilknyttet synlighet og usynlighet. Denne metaforen bærer verket og gjennomsyrer det til minste detalj; kostymet, skuespillerens bevegelser, klippen, rommets innredning, det sterke valget i å la det første rommet stå helt tomt. Videoinstallasjonens lydspor er loopet i utakt med bildet, noe som gjør at verket hele tiden gjenoppstår i nye, dynamiske former. Det fins ingen begynnelse og slutt her, men snarere en kontinuerlig, dynamisk tilstand.

Sandefjord Kunstforenings formål med prisen er å støtte og stimulere unge, nasjonale talenter og gi framtidens kunstnergenerasjon utviklingsmuligheter. Juryen for Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2021 besto av Antonio Cataldo, kunstnerisk leder ved Fotogalleriet i Oslo, Hanne Mugaas, direktør og kurator ved Kunsthall Stavanger, kunstner Marianne Heier, Mats Stjernstedt, direktør ved Malmö Konsthall og styreleder i Sandefjord Kunstforening, Signe Hultgren.

Her kan du se den digitale offentliggjøringen av Sandefjord Kunstforenings Kunstpris 2021.

    Stikkord