Nasjonalmuseet avduket endelig åpningsdato

Dagens beste nyhet: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design åpner dørene 11. juni, 2022. Foto: Børre Høstland.

Nasjonalmuseet lanserte i formiddag offisielt – og endelig - datoen for åpning av det som vil bli Nordens største kunstmuseum.

Etter to forsinkelser, fra henholdsvis høsten 2020 og deretter november 2021, var det en synlig stolt museumsdirektør Karin Hindsbo som i dag innledet seansen.

Oppgaven med å avduke den etterlengtede datoen tilfalt Kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Flankert av Hindsbo kunne Raja med kledelig og pasjonert kunstpause avsløre at denne nye «Nordens storstue for kunst og kultur», med sine hele 55 000 m2, vil åpne dørene 11. juni 2022. Om nøyaktig ett år.

Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, åpenbarte i dag at publikum slippes inn i det nye museumsbygget om nøyaktig et år fra i dag. Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet.

Et rom for å bruke kunsten

Hindsbo begynte presentasjonen med å understreke museenes, og særlig et nasjonalmuseums, kulturelle og sosiale mandat. Det skal forskes, formidles, og tilgjengeliggjøres. Bygget på Vestbanen er et forvaltningsorgan, et rom for å bruke kunsten, foredle et fremoverlent og aktivt samfunnsoppdrag. Dette skal være «hele Norges samling, din samling,» understreket direktøren.

Ønsket om å gi den besøkende et personlig forhold til museet ble gjennomgående understreket, særlig via et stemningsmettet videoklipp hvor man møtte utvalgte deler av fagstaben. Presentert med fornavn, disse samlings- og omvisningsansvarlige, museumspedagoger, kuratorer, og sogar kokker, skal nettopp gi et menneskelig ansikt – til et museumsbygg hvis fravær av menneskelig målestokk har tidligere blitt påpekt – til den institusjonelle merkevaren.

Foto: Ina Wesenberg/Nasjonalmuseet.

Raja understreket i sin innforlivede og personlige presentasjon hvordan åpningen av det nye Nasjonalmuseet ikke bare er et høydepunkt for hovedstaden og for Norge, men en kontinental kulturbegivenhet. De 87 utstillingssalene står med ministerens ord ikke tilbake for institusjonelle ikoner som Tate og Guggenheim, men skal gå rett inn blant den ypperste eliten i den internasjonale kunstverden. Museet på Vestbanen, med mål om å bli et av verdens fremste kulturbygg, skal gå i dialog med verden, fremhevet Raja, det skal «ære fortiden» men det er «skapt for fremtiden.» Ambisjonene er det lite å si på. Med en kostnadsramme på 6,1 milliarder kroner skulle det også bare mangle. Muligheten og forutsetningene for å løfte kunst og kunsthistorisk formidling i Norge til et nytt nivå har aldri vært større.

En forsmak rett rundt hjørnet

Nærmere programlansering følger senere i år, men Karin Hindsbo informerte om at det vil bli holdt utstillingsprosjekter mens museet ferdigstilles. 26. juni åpner Norge rundt med Nasjonalmuseet, hvor 16 kunstverk skal sendes ut til fylker og steder hvor de har lokal forankring. I. C. Dahls Fra Stalheim (1842) åpner ballet med visning i Voss.

    Stikkord