Kunstavisen gratulerer Christian Bloom

Årets avistegning kåret: Christian Blooms «World War C», publisert først i VG helg.

Det må ha vært en krevende oppgave å plukke ut en verdig vinner av prisen Årets avistegning 2021. De 12 nominerte tegningene – alle fra perioden 2019 og 2020 – holdt alle svært høy kvalitet, men i formiddag var kåringen klar: «World War C» tegnet av Christian Bloom (publisert først i VG helg) gikk av med seieren.

Totalt var det kommet inn 90 bidrag fra 31 avistegnere over hele landet til Årets avistegning. Tre tegnere hadde to tegninger hver i finalen. Dermed var det totalt ni avistegnere som ble fremhevet av juryen. I en pressemelding på Norsk Journalistlags hjemmesider står det at «Årets avistegning skal synliggjøre tegningen som et eget journalistisk uttrykk i trykte medium og på nett».

Juryleder, nyhetsredaktør i NTB, Sarah Sørheim, understreket i sin innledningstale at norske avistegnere er i verdensklasse. Sørheim påpekte videre at mange av årets nominerte tegninger kretset rundt det amerikanske valget, politikk, klimaspørsmål – og svært mange handlet om koronapandemien. I sistnevnte kategori var det, ifølge Sørheim, én tegning som lykkes spesielt godt i å fange følelsen av undergang og dommedag: Christian Blooms «World War C».   

Christian Bloom takket for prisen som er på 30 000 kroner, og Bloom fikk også med seg en blomsterbukett.

Juryen har bestått av Sarah Sørheim, (NTB, juryleder, NRs representant), Hege Ulstein (Dagsavisen, NJs representant), Stig Jakobsen (iSteinkjer/iTromsø, MBLs representant) og Bianca Boege (Avistegnernes Hus, avistegnernes representant).

Her er juryens begrunnelse:
Norske avistegnere er i verdensklasse. Og de tar for seg et enormt spenn av temaer. Men ser vi på hvilke tegninger som kom med i årets knallsterke finaleheat, er det noen saker som utmerker seg: Flest tegninger handler om koronapandemien. Men også det amerikanske valget, stridigheter i norsk politikk og klimakrisen er representert. Det var et krevende arbeid å kåre en vinner. I år også.
Finalekandidatene har alle sammen levert journalistikk på skyhøyt nivå. Knut Løvaas fanger på elegant vis dobbeltheten i en resignert, sønderslått, men også kamplysten Jonas Gahr Støre i bokseringen, klar for sin siste fight. Marvin Halleraker bedriver svært intelligent politisk analyse når han fremstiller Frp-leder Siv Jensen som den geniale, men også gale Jokeren. Siri Dokken klarer å oppsummere Erna Solbergs utfordringer som leder av en mindretallsregjering - og Jonas Gahr Støres forsøk på å utfordre den - på en effektiv måte svært få kommentatorer ville gjort etter henne.

Men vi kommer ikke unna koronapandemien. Den har satt sitt merke også på avistegnernes arbeid i denne perioden. Svært mange av bidragene handlet om dette. Men ingen fanget denne helt unike og skremmende perioden vi står midt oppe i like godt som årets vinner.
En god avistegning skal fungere på mange nivåer. Den må være godt vinklet, ha en tydelig knagg og gi en umiddelbar opplevelse. Samtidig har de beste tegningene også flere nivåer, der en oppdager stadig nye detaljer og poenger.

Årets vinner lykkes med dette. Han klarer også gjennom farge- og metaforbruk å fange den følelsen av undergang og dommedag som mange av oss har kjent på det siste året. Og som kanskje er noe vi har til felles med dem som levde gjennom andre verdenskrig eller den kalde krigens atomtrussel. Situasjoner der det har føltes skremmende naturlig å stille spørsmålet: er dette slutten på sivilisasjonen slik vi kjenner den?
Mange har tegnet koronaviruset som en jordklode. Viruset kjenner ingen landegrenser og trusselen er global. Men årets vinner gjorde det først. Og er av dem som har gjort dette best. Tegningen er lekker og urovekkende på samme tid. Den spiller på vår reelle frykt for undergangen, og allerede i mars 2020 (da den ble tegnet), satte årets vinner standarden for hvordan dette skal gjøres.

Årets avistegning er en pris som går til fjorårets beste norske avistegning. Prisen ble innstiftet av Mediebedriftenes landsforening, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening i 1997. Fra 2003 blir prisen delt ut bare hvert annet år. Tidligere prisvinnere er, blant annet: Roar Hagen, VG, Egil Nyhus, Romerikes Blad, Finn Graff, Dagbladet og Siri Dokken, Dagsavisen.
I år deles prisen for Årets avistegning ut i forbindelse med konferansen Medieleder 2021 og Norsk Redaktørforenings landsmøte mandag 3. mai – på Pressefrihetens dag.

    Stikkord