Å hjelpe India å puste igjen

Ashish Shah: Life and Death by the Ganges, u.å. C-Type Fuji Matt print. Foto: Art for India / Ashish Shah.

Mens mennesker over hele verden blir vaksinert mot Covid-19, er India midt i en ekstrem situasjon under andre bølgen av viruset. Art For India er et initiativ for salg av fotoprint, for å støtte India i denne høyst kritiske tiden.

Det rapporteres om over 300 000 smittede hver dag, og med et totalt antall på rundt 3,7 millioner smittede, er situasjonen i India svært alvorlig. Medisinske eksperter mener at de reelle tallene kan være langt høyere enn det offisielle antallet. Verdens nest mest folkerike nasjon er i en dyp krise med både overfylte sykehus og likhus.

Art for India ble i begynnelsen av mai initiert av britisk-indiske Heta Fell, Vivek Vadoliya og Danielle Pender. Initiativet er et digitalt nettsted for salg av fotoprint for å skaffe midler, som blir donert direkte til Mission Oxygen. Mission Oxygen består av mer enn 250 gründere, som jobber med å importere oksygenkonsentratorer til India i denne presserende situasjonen.

Kjente kunstnere fra India, diasporaen og deres venner, har gått sammen om å bidra ved å donere noen av sine fotoverk. Blant disse er kunstnere som Bharat Sikka, Prarthna Singh, Kalpesh Lathigra, Ashish Shah og Avani Rai, som har donert fotografier for salg.

Alle fotoprintene i Art for India er nå utsolgt, men det har nylig dukket opp et liknende initiativ her i Norge. På Instagramkontoen: @_citrusstudio har det blitt lagt ut eksklusive prints fra ni kamerabaserte kunstnere til salg. Inntekten vil gå til innkjøp av oksygenkonsentratorer. Kunstneren og KHiO-studenten Dev Dhunsi har tatt initiativet og kuratert denne digitale salgsutstillingen for Citrus Studio. I en samtale forteller Dhunsi hvordan han ble inspirert:

- Jeg ble engasjert av å følge med på nyhetene, og etter ha snakket med venner og familie i India. Deretter foreslo jeg dette prosjektet for Citrus Studio. All salgsinntekten vil gå direkte til Unge Sikhers kampanje, They can´t breathe og Oksygen til India. 

Avani Rai: Untitled, u.å., C-Type Fuji Matt print. Foto: Foto: Art for India / Avani Rai.
Kuba Ryniewicz: Untitled, u.å., C-Type Fuji Matt print. Foto: Art for India / Kuba Ryniewicz. 
Bharat Sikka: Untitled, u.å., C-Type Fuji Matt print Foto: Art for India / Bharat Sikka.