Et uendelig univers av farger og lys

På Henie Onstad Kunstsenter i Bærum utstilles permanent Yayoi Kusamas speilinstallasjon Hymn of Life (2015), som ble vist på museets store, retrospektive utstilling, «Kusama. I uendeligheten» i 2016. Og innkjøpt i 2018, ved hjelp av Sparebankstiftelsen DnB, i anledning kunstsenterets 50-årsjubileum © YAYOI KUSAMA, Courtesy of Ota Fine Arts, Victoria Miro and David Zwirner. Foto: Henie Onstad Kunstsenter.

Yayoi Kusama, 
Hymn of Life, 2015 
Permanent installasjon
Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden 
 

Den japanske kunstneren Yayoi Kusama (f. 1929) er fremdeles aktiv og populær, til tross for sin høye alder. For tiden har New York Botanical Garden en stor utstilling av hennes skulpturer og Tate Modern i London viser to av hennes speilrominstallasjoner - Infinity Mirror Rooms. Vi behøver imidlertid ikke reise lenger enn til Henie Onstad Kunstsenter i Bærum for å oppleve det samme. Her utstilles permanent speilinstallasjonen Hymn of Life (2015). Dessuten har museet ett av hennes gresskar i langtidsdeponering.

Kusama har sin bakgrunn i tradisjonell japansk kunst, men reiste til New York som 20-åring, og ble en del av avantgardekunsten på 1950-tallet, sammen med, blant andre, Andy Warhol. Hun er verdenskjent for sine fargerike polkadotter, gresskar og speilrom. Speilrommene, som hun startet med på 1960-tallet, har forskjellige titler og form, og finnes på en rekke museer over hele verden

I Hymn of Life er det 50 kvadratmeter store rommet dekket av speil og fylt med pulserende lys fra utallige japanske lykter i alle regnbuens farger. Å gå inn i installasjonen er som å tre inn i et grenseløst, indre univers - som kan fremkalle lyst og angst - og følelser fra hele registeret. Følelser som Kusama kan ha erfart gjennom sitt snart 50-årige frivillige opphold på psykiatrisk institusjon i Japan.

Stikkord