Yoko Ono til Oslo

John Lennon og Yoko Onos kampanje «War is over! If you want it» på Times Square, 1969 © Yoko Ono Lennon

For første gang siden 2005 vises en Yoko Ono-utstilling i Norge. YOKO ONO – PEACE is POWER kan sees på Nobels Fredssenter fra 2. desember, med en rekke verdenskjente verk i nylig renoverte lokaler.

Utstillingen YOKO ONO – PEACE is POWER viser noen av japansk-amerikanske Yoko Onos mest kjente konseptuelle verk, som Wish Tree (1996-), der publikum kan skrive ned sine ønsker på en lapp og feste den på et tre, og Play It By Trust (1966), et stor-skala sjakkbrett med kun hvite brikker.  

Mange av Onos kunstverk tar form av instruksjoner, som publikum inviteres til å utføre. I verket Mend Piece (1966-) inviteres publikum til å lime sammen biter av knust porselen, med utgangspunkt i den japanske tradisjonen kintsugi. Da prosjektet ble vist på Whitechapel Gallery i London i 2021-22, var det med instruksjonen «Mend carefully. Think of mending the world at the same time». Siden 2013 har kunstneren samlet historier fra voldsutsatte kvinner med prosjektet Arising, som det også er mulig å delta i ved å sende inn sin historie her.  

Yoko Ono fotografert i august 2011. Foto: Matthew Placek © Yoko Ono

Utstillingen på Nobels Fredssenter er kuratert i samarbeid med den tidligere direktøren på Astrup Fearnley-museet, Gunnar B. Kvaran. I en pressemelding forteller han at Yoko Ono vokste opp i Tokyo og var bare 12 år da atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki.  

– Hennes dype engasjement for fred har gjennomsyret hele hennes mer enn 60 år lange karriere som kunstner og aktivist og gjør at hennes kunst passer ekstra godt et sted som Nobels Fredssenter, sier Kvaran. 

Direktør for Nobels Fredssenter, Kjersti Fløgstad, sier at fredsbudskapet, aktivismen og kunsten går hånd i hånd i Onos kunstnerskap.  

– Hennes instruksjonsverk er helt i tråd med Nobels Fredssenters misjon om å inspirere til små og store handlinger som gjør verden til et fredeligere sted, sier Fløgstad. 

John Lennon og Yoko Ono på Amsterdam Hilton under deres event «Bed-in for Peace», mars 1969. Foto: Courtesy of Yoko Ono Lennon

Yoko Ono er særlig kjent for sine politisk engasjerte kunstprosjekter i form av demonstrasjoner og kampanjer for fred. Hun startet med dette under Vietnamkrigen i 1969 med de såkalte «Bed-Ins for Peace», der hun og ektemannen John Lennon inviterte pressen inn på et hotellrom dekorert med fredsbudskap. Fra sengen svarte de på spørsmål fra journalistene. Samme året lanserte paret sin første omfattende reklamekampanje for fred. Digre plakater med budskapet «WAR IS OVER! If you want it» ble klistret opp på reklametavler i storbyer verden over.  

I mars 2022, etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina, lyste budskapet «IMAGINE PEACE» opp byene New York, London, Los Angeles, Milano, Berlin, Roma, Melbourne, Tokyo og Seoul. Forrige uke var det en lignende fredskampanje på reklameplakater i hele Norge, med budskapet «THINK PEACE – ACT PEACE – SPREAD PEACE – IMAGINE PEACE – PEACE is POWER». Kampanjen i Norge, som varte en uke, var et samarbeid med Studio One, Yoko Onos studio, Clear Channel og Nobels Fredssenter. 

Utstillingen åpner for presse og inviterte gjester fredag 1. desember kl 16:00, som en del av gjenåpningen av Nobels Fredssenter etter en lang periode med nødvendig renoveringsarbeid. Kulturminister Lubna Jaffery holder åpningstale, etterfulgt av en kuratorsamtale med Gunnar B. Kvaran og Asle Olsen. Åpner for publikum lørdag 2. desember og står til 30. september 2024.

Yoko Ono med installasjonen Wish Tree på Guggenheim, Bilbao, mars 2014. Foto: Erika Ede © Yoko Ono

    Stikkord