Rot og Bær + Elg

Kunstnerne Øyvind Novak Jenssen og Karoline Sætre har jobbet sammen om kunstprosjektet Taxi Take Away avd. Oslo som duoen: KVAE & BARK. Foto: Jannik Abel / Norske Billedkunstnere.

Matopplevelse og samtidskunst i en herlig blanding. Et sanselig verk fra Høstutstillingen, som man fikk med seg hjem i en takeaway-pose.

OSLO
Statens kunstutstilling, Høstutstillingen
KVAE & BARK
Taxi Take Away avd. Oslo

Menyen

KVAE & BARK er en kunstnerduo bestående av Karoline Sætre og Øyvind Novak Jenssen, som arbeider med prosjekter i skjæringspunktet mellom matopplevelse og samtidskunst. De ble antatt til årets Høstutstilling med sitt performative og relasjonelle verk Taxi Take Away avd. Oslo. Dette var en performance i form av en take away-tjeneste. I perioden mellom 4. - 9. oktober har det vært mulig å ringe KVAE & BARK på prosjektets telefonsentral: 412 64 624, som har vært åpen for bestilling av følgende retter:

1. ROT OG BÆR. Rotgrønnsaker, sopp, frukt og bær
2. ROT OG BÆR + ELG. Rotgrønnsaker, sopp, frukt bær og elg. Disse rettene ble komponert spesielt for Høstutstillingen, og besto av råvarer som kunstnerne bak Kvae og Bark har sanket i Oslo (og skutt en elg?).

En vesentlig performativ del av verket var teksten om hvor og hvordan råvarene var sanket for dette verket. Hvert lille granskudd var nøye utvalgt og møysommelig plukket. Foto: Jannik Abel / Norske Billedkunstnere.

Samtalen

Jeg ringte nummeret og hadde en hyggelig samtale med kunstneren Karoline Sætre, som ble veldig glad for henvendelsen. Jeg ville ta del i verket ved å bestille en matrett. Etter matbestillingen, ble jeg introdusert for et narrativ med skildringer av hvor kunstnerne hadde sanket råvarene:

-Vi går fra Bøler med en bøtte hver. Etter tre bakker og to ripsbusker kommer vi til grønne lange blader. Under jorda ligger pepperota og vokser seg stor. Vi tar bilder med mobilene så lokasjonene legger seg i kartet. Lar de ligge der i mørket en stund til, forteller Sætre og fortsetter beskrivelsene i et par minutter til. Avslutningsvis forteller hun meg at resten av teksten vil jeg få i takeaway-posen, som er en del av opplevelsen. Vi tar farvel, før vi møtes igjen på Kunstnernes Hus i slutten av uka.

Måltidet

Søndag 10.oktober kunne man se verket utfolde seg i bakrommet, hvor kunstnerne komponerte og pakket inn rettene. Denne dagen var det også rom for at den ikke-deltakende besøkende kunne vandre fra utstillingsrommet i 1. etasje og inn på bakrommet, for å oppleve performancen, med både syn og lukt.

Publikum hadde tilgang til bakrommet, hvor de kunne se KVAE & BARK jobbe iherdig og smilende med matbestillingene. Foto: Meera Manjit Kaur.

Rot og bær + elg var tittelen på retten jeg hadde bestilt. Det luktet varme poteter i rommet, og det var  satt opp to små bord for bespisning, om man ønsket å nyte måltidet på huset. Sammen med hele teksten som beskriver kunstnernes tanker, vurderinger og turer for sankingen av råvarene, lå også en beskrivelse av måltidet i form av et stykke samtidspoesi:

ROT OG BÆR

poteter
epler
pepperrot
reinlav
steinsopp
traktkantarell
gul trompetsopp
kirsebær
gaukesyre
granskudd

+ ELG
gravet

- KVAE & BARK, 2021

Stikkord