Nye MUNCH åpner 22. oktober

Terrassen i toppetasjen. © estudioHerreros.

I 2016 ble grunnsteinen til nytt Munchmuseum i Bjørvika lagt ned, og tre år senere var byggets fasade ferdigstilt. Mange og lange diskusjoner om byggets plassering og, ikke minst, av selve Lambda, er nå tilbakelagt. I dag ble både åpningsdato og utstillingsprogram lansert.

På den digitale pressekonferansen deltok både byrådsleder Raymond Johansen, byråd for kultur, Omar Samy Gamal, direktør for MUNCH Stein-Olav Henriksen og skuespiller Petronella Barker, som var programleder. I tillegg ble vi presentert for flere av museets kuratorer som snakket om de mange og – høres det ut som – svært spennende utstillingene som venter oss i de 11 utstillingssalene over syv etasjer.

Stein-Olav Henriksen fortalte begeistret om MUNCHs mange spisesteder spredt rundt i museet, blant annet en restaurant i 12. etasje og et baranlegg med uteservering i 13. etasje.

Videre fikk vi høre om et museum som i tillegg til å vise Munchs kunst skal jobbe tverrkunstnerisk, tilrettelegge for god formidling for barn og voksne, avholde konserter, kunstnersamtaler og ikke minst invitere alle til en gigantisk åpningsfest den 22. oktober klokka 17.00.

Lambda/MUNCH er et 60 meter høyt bygg tegnet av den spanske arkitekten Juan Herreros/arkitektselskapet Herreros Archuitectos.

Henriksen gjorde oppmerksom på at det i en nylig undersøkelse viser seg at 71% av Oslos befolkning har sagt at de vil besøke museet. Det er dessuten en enorm internasjonal interesse for åpningen av et av verdens største en-kunstners museum, og når infrastrukturen er på plass, vil mulighetene for utveksling være nærmest ubegrenset.  

 

Hva gjelder programpresentasjonen, var det en overveldende affære. Hele fem utstillinger er dedikert Munch, hvorav en av dem blir vist i en egen «Skrik-sal» der publikum presenteres for forskjellige utgaver av skrik-motivet: i pastell, som maleri, som grafisk arbeid, i tempera og pastell. En overraskelse var at MUNCH skal romme en multimedial installasjon med tittel «Skygger» i en faktisk gjenoppbygning av Munchs hjem – inne i museet. I tillegg skal samtidskunsten være tungt inne i nye MUNCH, og kurator Kari Brandtzæg ga en fin innføring i den store Tracey Emin-utstillingen Sjelens ensomhet, som for tiden vises i London, men som om en stund flyttes til MUNCH. Det blir også satsning på den lokale Oslo-scenen i utstillingsprogrammet Solo Oslo, med et tett samarbeid mellom kunstner og formidler. Videre blir museets bibliotekfasiliteter mye bedre enn tidligere - for publikum, studenter og forskere.

Tomt rom enn så lenge. Utsikten er det ikke noe å si på. ©Adrìa Goula.

Nok et prosjekt der folk utenfor museet inviteres inn til å lage utstillinger ble også lansert: black metal-bandet Satyricon ble nevnt, og er definitivt et spennende valg.

Nye Munch ser ut for å ha noe for enhver og vi går absolutt en begivenhetsrik høst i møte.

Stikkord