AD_VENT – Kunsten å vente

Fra åpningen av luke 5 i Geitmyrsveien 5 søndag 5. desember – hvor operasanger Tone Våga Kummervold kom syngende ut av det kubistisklignende toalettet på St. Hanshaugen. Cornelia Remø Klokk skapte 5-tallet, plassert på toalett-taket. Foto: Lars Ø. Ramberg.

AD_VENT – Kunsten å vente – er en utradisjonell adventskalender som byr på ulike kunstopplevelser i det offentlige rom. Lukene i kalenderen er dører med samme husnummer som datoen. Når døren går opp, avslører den en kunstnerisk overraskelse.

Prosjektets kunstneriske idé handler om å skape refleksjoner rundt «ventetid», «forventning» i møte med publikum som i desember kanskje allerede er overstimulert av kommersielle eller religiøse interesser. Kalenderen leker med juletradisjonen og er ment å være antinostalgisk og urban, basert på opplevelser fremfor konsum. Høykultur kombineres med street art, og viser det kulturelle mangfoldet Oslo har å by på.

Ditteke Waidelich er initiativtaker, leder og produsent for AD_VENT, her fotografert foran Økern Torgvei 2. Foto: Marielle Kalldahl.

Arrangementet startet som et pilotprosjekt i 2019 og gikk av stabelen for første gang i 2020. Årets AD_VENT er nå i full gang. Arrangørene bak AD_VENT (https://www.ad-vent.no/nb/) ved initiativtager, kunstnerisk leder og produsent Ditteke Waidelich og co-kurator Helga Marie Nordby og deres stab har invitert profesjonelle kunstnere fra kunstfelt som litteratur, musikk, billedkunst, dans og teater til å utvikle hvert sitt stedsspesifikke kunstverk/performance for å skape en kvalitativ og genuin opplevelse for Oslos befolkning. Ved siden av kunstnerne som bidrar med en kunstopplevelse som overraskelsen bak lukene/dørene, er også en profesjonell billedkunstner invitert til å bidra med utformingen av tallet for selve luken.

Fra åpningen av luke 1, onsdag 1. desember - på Brynjulf Bulls plass 1 - der danser og koreograf Jonas Øren bød på en forrykende danse-performance foran Nobels Fredssenter. Foto: Lars Ø. Ramberg.

Årets første luke åpnet 1. desember på Brynjulf Bulls plass 1 der danser og koreograf Jonas Øren bød på en forrykende danse-performance på den røde løperen på plassen foran fasaden på Nobels Fredssenter. 1-tallet var laget av billedkunstner Victor Mutelekesha og sto stødig som et fyrtårn på den snødekte bakken, som en grensepost og hybrid som formelig kalte til seg alle som lengter og leter. Musikk av Erik Spanne.

Fra åpningen av luke 2 i Økern Torgvei 2, hvor bygget for anledningen badet i blått lys og dusjet med ZWEI i store laserebokstaver på byggets hvallignende rygg, skapt av kunstneren Lars Ø. Ramberg. Skuespiller Pål Christian Eggen steg ned fra amfiet og fremførte tekster fra Erlend Loes bok Gutta på Skaugen. Foto: Lars Ø. Ramberg.

Torsdag 2. desember ble luke 2 åpnet på Økern Torgvei 2, hvor bygget for anledningen badet i blått lys, dusjet med ZWEI med store laserbokstaver på byggets hvallignende rygg, skapt av kunstneren Lars Ø. Ramberg som har base i Berlin, men som for tiden har Artist in Residence på Økern. Skuespiller Pål Christian Eggen steg ned fra amfiet som minnet om en grønn katedral og delte foran et bål hemmelighetene om at han var stand-in for en syk Erlend Loe. Med fantastisk fortellerstemme tok han oss med på langtur, inn i skauen og bakover i tid og hentet stoff fra Erlend Loes bok Gutta på Skaugen om en alternativ historie om 2. verdenskrig.

Søndag 5. desember kom operasanger og glitrende stjerne Tone Våga Kummervold ut av Geitmyrsveien 5 – det kubistisklignende toalettet på St.Hanshaugen - som en syngende Liberty Statue med tiara på hodet. Hun trollbandt sitt publikum med blant annet «Mon coeeur s´ouvre a ta voix», «Habanera» fra lidenskapelige Carmen og «Liber Scriptus» fra Verdis Requiem. Kornelia Remø Klokk skapte 5-tallet som var plassert på toalett-taket hvor det glitret mot himmelen. I numerologien står tallet 5 for nysgjerrighet, eventyr og frihet.

Onsdag 8. desember var adressen Sagveien 8 og åpning av luke 8: Brenna - Oslos eldste arbeiderbolig. Pyntet i glitrende snøføyk og dampende frostrøyk, brennende fakler og en rød fane hadde kunstner Tore Magne Gundersen skapt et tekstilt 8-tall i revolusjonens farger, rødt, sort og hvitt, hvor to tannhjul grep inn i hverandre med referanse til tekstilarbeidernes vevemaskiner som spinner og spinner. Publikum fikk komme inn i byggets bakgård, hvor et scenisk spill i tre akter ble fremført av forfatter og billedkunstner Ina Åsheim – ni finmaskede historier som var elegant sydd sammen under tittelen «Når ingenting er synlig kan alt finnes».

I dag, 10. desember, er det duket for åpningen av luke 10 foran Villa Stenersen i Tuengen Allé 10. Foto: Lars Ø. Ramberg.

Oslos befolkning anbefales å ta kveldsturen ut i kulda for å oppleve åpningen av lukene/dørene på de gjenstående dagene – fredag 10. desember, tirsdag 14., onsdag 15. og/eller onsdag 22. desember. Det venter magiske vinteropplevelser og kvalitet i alle ledd. I dag kl 18.00 er det duket for åpningen av luke 10 foran Villa Stenersen i Tuengen Allé 10.

AD_Vent er støttet av Kulturetaten i Oslo, KORO og Kulturrådet.

Følg AD_VENT på Facebook (https://www.facebook.com/adventoslo) og Instagram (https://www.instagram.com/ad_vent_oslo/).

 

    Stikkord